luni, 29 decembrie 2008

Sa ne folosim creierul!

Einstein spunea ca daca omul si-ar folosi intreaga capacitate a creierului si nu numai 4% atunci ar disparea ura, si multe lucruri care acum ni se par importante ar parea lipsite de sens. Una din directiile de cercetare a inteligentei artificiale porneste de la studierea creierului; este vorba de retelele neuronale. Dar daca modelul creierului are relevanta in creerea inteligentei artifciale la fel cum are si biologia unei pasari in ingineria aeronautica? Incercam sa creem inteligenta artificiala care sa se comporte asemanator omului, cand de fapt inteligenta artificiala ar trebui sa plece de la un alt nivel. Se spune ca Einstein a reusit sa ajunga sa i-si foloseasca 10% din creier. A reusit sa elaboreze niste teorii pe care un om obisnuit cu greu poate ajunge sa le inteleaga sau sa le vada rostul macar. Daca este adevarat ca la o utilizare integrala a creierului ar disparea ura si oameni ar face doar lucruri care sa fie in armonie cu cea ce gandesc, atunci pamantul ar arata cu totul altfel. Nu ar mai fi nevoie nici chiar de organizare politica in sensul in care este acuma. Imaginativa lumea perfecta in care fiecare va contribui la realizarea de lucruri marete, si nimeni nu va mai vrea sa isi atinga doar fericirea lui, calcand peste altii. Einstein  credea in dumnezeu. Dumnezeu este cunoasterea absoluta.

Un comentariu:

Discipol spunea...

mi se pare o prostie totala sa amesteci credinta(care este total subiectiva) cu stiinta(care este total obiectiva). Nu dumnezeu i-a pus in cam ideile.

Stiai ca restul de 96% din creier este folosit pentru functiile vitale?

Einstein credea in Dumnezeu probabil din cauza fricii. A inventat bomba atomica ce a omorat sute de oameni, as fi si eu slab-de-duh in cazul asta...