luni, 3 noiembrie 2008

Ce este inteligenta?

Inteligenta se presupune a fi o caracteristica strict umana. Totusi inteligenta este un concept abstract si nu un lucru material care poate fi analizat. De aceea se poate analiza numai comportamentul inteligent si nu inteligenta in sine. Urmatoarele definitii ale inteligentei date in anii 70 (care de altfel sunt si anii de glorie a studiere a inteligentei artificiale) si mai recent mi se par cele mai concludente.
In 1979 N. J. Findler afirma:  
"Un sistem este considerat că are proprietatea de inteligenţă, pe baza comportării sistemului, dacă se poate adapta singur la situaţii noi, are capacitatea de a raţiona, de a înţelege legăturile dintre fapte, de a descoperi înţelesuri şi de a recunoaşte adevărul. De asemenea ne aşteptăm ca un sistem inteligent să înveţe, deci să-şi îmbunătăţească performanţele pe baza experienţei trecute."
John Mc Carthy şi Patrick J. Hayes, în 1969, arătau că: 
" O entitate este inteligentă dacă are un model adecvat al lumii , dacă este destul de înzestrată pentru a răspunde unei largi varietăţi de întrebări pe baza acestui model, dacă poate să-şi procure informaţiile din lumea exterioară când are nevoie şi poate să realizeze anumite operaţii în mediul înconjurător cerute de obiectivele sale şi permise de posibilităţile sale fizice".

C. Contantinescu ne da urmatoarea definiţie (2007):
"Inteligenţa reprezintă capacitatea de manipulare şi operare a datelor grafice, matematice, logice, lingvistice si abstracte."

Mai recent apare si diferentierea intre inteligenta intelectuala(IQ) si inteligenta emotionala(EQ). Inteligenta emotionala, sumar spus, este capacitatea de a percepe sentimente si de a relationa. 
Totusi eu cred ca inteligenta emotionala este in stransa legatura chimia organismului, mult mai mult decat inteligenta intelectuala care ar putea fi intr-o oarecare masura independenta de procesele care au loc in creier. Teoretic pentru a putea creea o inteligenta artificilala asemanatoare omului ar trebui creat si un corp pentru aceasta asemanator omului. 
 

Niciun comentariu: