marți, 28 octombrie 2008

Multi cand aud despre inteligenta artificiala, isi imagineaza scenarii stintifico-fantastice si percep aceasta idee ca pe ceva  ireal.  Nu pot sa stiu daca omul va reusi vreodata sa realizeze inteligenta artificiala(de obicei cand ma voi referi la inteligenta artificiala inteleg un program sau sistem care sa fie cababil sa invete si sa se comporte intr-un fel asemanator omului) dar nu pentru ca ea nu ar putea fi realizata, ci poate, pentru ca pur si simplu omul nu e capabil de o asemena performanta, aceea de a crea ceva un sistem care sa ii semene si sa se poata numi inteligent. Inteligenta artificiala exista in niste forme primitive dar nu se pot substitui nici pe departe acceptiuni pe care ar trebui sa il aiba un sistem inteligent capabil sa invete singur si sa reproduca ceea ce invata (si chiar cum sa invete sa invete), putand evolua de unul singur. 
In fata unui asemenea concept ca inteligenta artificiala trebuie sa adoptam pozitia unor oameni dechisi viitorului si sa vedem beneficiile uimitoare pe care ni-lar aduce un asemenea lucru. Scenariile pe care urmeaza sa vi le spun va pot pare desprinse din filme SF(poate se si regasesc in filme in anumite forme) dar trebuie sa recunoastem si sa fim cababili sa acceptam ca la evolutia actuala a tehnologiei si numeroaselor cercetari care s-au facut si se fac, multe lucruri de neconceput cu ani in urma au fost realizate. Multe realizari tehnologice nu le vedem pentru ca ne-am obisnuit cu ele dar daca am privi viitorul din timpul bunicilor nostri avand conceptiile lor si gradul lor de cunostere stintifica am vedea mai clar numeroasele ''minuni" tehnologice. Dupa aceasta analiza probabil ca am privi cu alti ochi scenariul decoperirii inteligentei artificiale. 
Desigur ne vom izbi de multe conceptii si argumente mistice dar nu vreau acum sa intru in polemica asta. Ca viitori specialisti in informatica (care dealtfel este o stiinta) trebuie sa fim capabili pentru a putea evolua, sa inpingem si mai mult granitile actuale a domeniului in care vom lucra fiecare, singura bariera sa ne fie doar Imaginatia noastra.......

vineri, 17 octombrie 2008

Bine ati venit!

Am realizat acest blog pentru a vorbi despre una din preocuparile mele, inteligenta artificiala, dar si pentru a afla parerile voastre in legatura cu acest subiect. Pentru asta va rog sa raspundeti si la sondajul din stanga. Sper sa gasiti interesant cea ce am de zis despre acesta. Lectura placuta!